Tuesday, October 11, 2011

Gode råd fra en femåring til en annen

Om du er fem år og, som meg, synes det å legge seg om kvelden er utrolig oppskrytt og helt unødvendig kan jeg dele noen tips for å
a) hale ut tiden
b) når du omsider har blitt puttet i seng; ikke sovne.

For det første: Spis kveldsmaten din så sakte som du kan. Og lat gjerne som du må tisse midt i måltidet, sånn at du må ta deg en tur på badet (hvor du selvsagt IKKE tisser, det kommer vi tilbake til). På tur tilbake; ikke vask hendene, da må du nemlig en tur til på badet, og bare denne seansen kan dra ut fem verdifulle minutter.
Og; be om et ekstra glass vann etter maten.

II) Når det er tid for tannpuss; vær så stille du kan, så glemmer de voksne at tiden går, og du kan leke med lego, tegne, lese eller noe annet hyggelig som du ikke rakk i løpet av dagen. Sitter du på et annet rom enn foreldrene dine kan du være ganske sikker på at klokka går ubermerket.
PS Ikke spill DS eller data, da kommer de bare på at du skal i seng.

III) Protester lett når det er på tide å gå på badet, ikke så mye at de voksne blir sure, men nok til at de må lirke og lure litt, der kan vi glatt legge på tre minutter til.

IIII) På badet: Når du først skal pusse tennene, gap høyt og vær flink (da merker de ikke at du haler ut tiden). Bruk lang tid på do, og vask hendene nøye! (Min personlige rekord i håndvask er på ti minutter). Og selvsagt er det selve skiftinga til natt-tøy, den kan de fleste, så det går jeg ikke videre inn på her.

V) Nå kommer den virkelige utfordringen; selve legginga. Mammaer og pappaer er ganske forskjellige, er det pappaen; finn en teknisk greie og spør hvordan den virker (jeg lover, du har minst ti minutter å hente på denne), er det mammaen er det lite som nytter, men du kan prøve deg med litt klemming.

Når det ikke er noen vei utenom og du er i senga:

I) Hold øynene åpne! Er øynene åpne kan du holde deg våken i timer! Noen ganger kan det være at du må holde dem oppe med pekefingeren og tommelen, men det virker godt som noe.

II) Om øynene skulle sige igjen hjelper det å snakke. Du kan snakke med lukkede øyne, og om du ikke klarer å snakke kan du hviske, jeg har holdt meg våken med hvisking i fire minutter, ikke så lenge, men alt teller.

III) Når du nesten sovner vil du kjenne at glasset med vann etter kveldsmaten gjør seg gjeldene, og du må på do. Dette er en vinner, har du først vært oppe en tur kvikner du raskt til.

For alle del: Ikke fall for fristelsen å spørre mammaen din eller pappaen din om å klø deg på ryggen, eller enda verre; puske deg i håret, da er slaget tapt!

Lykke til femåringer; ingen soving før midnatt!

2 comments:

Julie said...

Denne lista kan fint benyttes av 8 og 11-åringer også.

maja said...

Ser man det, da trenger han ikke stresse med å lage ny på noen år.